Vrste brava i ključeva: Pregled različitih tipova brava i ključeva koji se koriste danas

Mehaničke brave

  1. Cilindrične brave: Ovo su najčešće korišćene brave u stambenim objektima. Lako se prepoznaju po cilindričnom obliku i tipično se koriste za unutrašnja i ulazna vrata.
  2. Mortise brave: Deblje su i često se smatraju sigurnijima od cilindričnih brava. Često se koriste u komercijalnim objektima.
  3. Brave za namještaj: Ove male brave često se nalaze na ormarićima, fiokama i drugom namještaju radi dodatne bezbednosti.

Elektronske brave

  1. Kartice za pristup: Umesto tradicionalnog ključa, koriste karticu za otključavanje vrata. Često se koriste u hotelima i komercijalnim zgradama.
  2. Kodne brave: Zahtevaju unos određenog koda kako bi se vrata otključala.
  3. Biometrijske brave: Koriste prepoznavanje otiska prsta, skeniranje mrežnjače oka ili prepoznavanje lica kako bi omogućile pristup.

Ključevi

  1. Standardni ključ: Najčešći tip ključa koji se koristi za cilindrične i mortise brave.
  2. Ključ sa čipom: Često se koristi za moderne automobile. Pored fizičke komponente, sadrži i čip koji komunicira sa vozilom radi dodatne bezbednosti.
  3. Master ključ: Dizajniran tako da otključava više različitih brava unutar jednog sistema.
  4. Skeleton ključ: Stariji tip ključa s jednostavnim dizajnom, obično se koristi za unutrašnje brave starijih objekata.

Zaključak

Iako je osnovni koncept bravarije ostao isti tokom vekova – obezbediti sigurnost i zaštitu – raznolikost dostupnih brava i ključeva nikada nije bila veća. Bilo da tražite klasičnu mehaničku bravu ili savremenu biometrijsku tehnologiju, postoji niz opcija koje odgovaraju različitim potrebama i zahtevima bezbednosti. Uvek je važno razumeti koje su opcije dostupne kako biste doneli informisanu odluku o najboljoj zaštiti za vas ili vašu imovinu.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *